Składniki na 1 bochenek:
250 g mąki
szczypta soli
8 łyżek cukru
200 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka
20 g świeżych drożdży
3 łyżki roztopionego masła
około 200 g ciemnych winogron
odrobina oliwy z oliwek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Do ciepłego mleka wsypujemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, kruszymy drożdże i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól i resztę cukru. Dodajemy drożdżową zawiesinę i roztopione masło. Wyrabiamy na jednolite ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połową ciasta i posypujemy połową winogron. Na to wykładamy resztę ciasta, posypujemy resztą winogron i delikatnie wciskamy je w ciasto. Przy pomocy pędzelka smarujemy wierzch ciasta oliwą. Przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy chlebek i pieczemy 25 minut; wyciągamy i pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Chlebek najlepiej smakuje z dżemem, masełkiem, żółtym serem lub sam :) Smacznego!
Chlebek inspirowany jest przepisem z magazynu "Moje Gotowanie. Ciasta na lato".
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń