Pyszny, gęsty, baardzo sycący krem z bobu i zielonego groszku, podany z pokruszonym pumperniklem, listkami mięty i natki pietruszki. Mniam <3 Przepis pochodzi z lipcowego wydania magazynu "Moje Gotowanie". Zapraszam do przygotowań!
Składniki dla 3-4 osób:
500 g bobu
250 g zielonego groszku
sól, cukier i odrobina masła
szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
kilka łyżek śmietanki kremówki
pokruszony pumpernikiel
świeże listki mięty
świeże listki natki pietruszki
pieprz do smaku
sól do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Bób i zielony groszek gotujemy do miękkości w dwóch osobnych garnkach, w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru, soli i masła. Przecedzamy, studzimy, bób obieramy.
2. Bób i groszek umieszczamy w misie blendera (kilka ziarenek odkładamy na bok), dodajemy bulion, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i niewielką ilość śmietanki. Blendujemy na gładki krem przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do garnka, dodajemy odłożone ziarenka i podgrzewamy.
3. Krem przekładamy do miseczek, posypujemy pokruszonym pumperniklem i posiekanymi liśćmi mięty i natki pietruszki. Smacznego! :)
wspaniała konsystencja, na pewno rozpływał się w ustach!
OdpowiedzUsuń