piątek, 13 lutego 2015

Karkówka po cygańsku

Kolejna odsłona karkówki, tym razem po cygańsku :) z dużą ilością cebuli, ketchupem i ogórkami konserwowymi. Jest to chyba moje ulubione mięso - po długim pieczeniu lub duszeniu, dosłownie rozpływa się w ustach i za każdym razem smakuje doskonale :) Przepis znalazłam na stronie 'Kuchenne Cuda Joanny'. Zapraszam do pieczenia!


Składniki dla 3 osób:

600 g karkówki
150 g pikantnego ketchupu
3 duże ogórki konserwowe
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz, ostra papryka

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów. Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kotlety, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz, polewamy ketchupem i dokładnie w nim obtaczamy nasze kotlety.

2. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy drugą łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plastry.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę podsmażonej cebuli. Na nią kładziemy kotlety wraz z ketchupem, następnie plasterki ogórków, a na koniec resztę cebuli. Pieczemy pod przykryciem 90 minut w 190 stopniach. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcji:
Zimowy Obiad

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, lubię takie proste dania, zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :-)! Mięsko rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodaję jeszcze pieczarki/330g/

      Usuń
  3. a czy można dodać ketchup łagodny?

    OdpowiedzUsuń
  4. na ile stopni i czasu ustawic piekarnik?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w trzecim punkcie napisałam, 190 stopni i 90 minut :)

      Usuń
  5. Przepyszne,robię juz po raz drugi

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspanialy przepis.dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre. Na pewno wrócę do tego przepisu 🙂👌

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś będę robić pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska