Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu domowe masło :) Jedyne czego potrzebujemy to śmietana 36%, szczypta soli, mikser i odrobinka cierpliwości ;) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na ok. 200 g masła:
400 g dobrej jakości śmietany 36% lub 30%
szczypta soli (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Śmietanę ze szczyptą soli umieszczamy w wąskim i wysokim pojemniku lub głębokiej misce. Na wysokich obrotach zaczynamy ubijać śmietanę, najlepiej ruchem góra-dół. I teraz musimy uzbroić się w cierpliwość: mniej więcej po 7 minutach ubita śmietana nabierze konsystencji kremu, 10 minutach zauważymy tworzące się grudki, a po 15 minutach masło całkowicie powinno oddzielić się od maślanki. W zależności od jakości śmietany, czas może się wydłużyć do 25 minut. Masło odcedzamy na sitku i zagniatamy w kulkę. Przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i ugniatamy przez chwilę jak ciasto - dzięki temu wypłuczemy resztki maślanki. Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy, formujemy na kształt osełki i przechowujemy w lodówce. Gotowe! :)
Przepis bierze udział w akcji:
A którą śmietanę polecasz?
OdpowiedzUsuńCzy może być uht-36 zwykle takie bywają .
Ja używam takiej w plastikowym kubeczku, Piątnicy. Za każdym razem wychodzi :)
UsuńIle gram masła wychodzi z podanych proporcji?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w przepisie - około 200 :) Ale wszystko zależy od jakości/tłustości śmietany. Generalnie powinno wyjść między 150 g a 220 g :)
UsuńW Anglii podobno można kupić nawet śmietanę 48%! Więc z takiej to nawet 300 g pewnie wyjdzie
UsuńJa robiłam z dwóch śmietan 30% z biedronki.Wyszło mi 160 g masła.
OdpowiedzUsuńW Anglii nie widziałam takiej tłustej smietany
OdpowiedzUsuńDouble cream ma ponad 40%
OdpowiedzUsuń