niedziela, 1 lutego 2015

Domowe masło

Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu domowe masło :) Jedyne czego potrzebujemy to śmietana 36%, szczypta soli, mikser i odrobinka cierpliwości ;) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na ok. 200 g masła:

400 g dobrej jakości śmietany 36% lub 30%
szczypta soli (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Śmietanę ze szczyptą soli umieszczamy w wąskim i wysokim pojemniku lub głębokiej misce. Na wysokich obrotach zaczynamy ubijać śmietanę, najlepiej ruchem góra-dół. I teraz musimy uzbroić się w cierpliwość: mniej więcej po 7 minutach ubita śmietana nabierze konsystencji kremu, 10 minutach zauważymy tworzące się grudki, a po 15 minutach masło całkowicie powinno oddzielić się od maślanki. W zależności od jakości śmietany, czas może się wydłużyć do 25 minut. Masło odcedzamy na sitku i zagniatamy w kulkę. Przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i ugniatamy przez chwilę jak ciasto - dzięki temu wypłuczemy resztki maślanki. Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy, formujemy na kształt osełki i przechowujemy w lodówce. Gotowe! :)

Domowe masełko z ciepłym śniadaniowym rogalikiem:


Przepis bierze udział w akcji:
Domowy Wyrób

8 komentarzy:

  1. A którą śmietanę polecasz?
    Czy może być uht-36 zwykle takie bywają .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam takiej w plastikowym kubeczku, Piątnicy. Za każdym razem wychodzi :)

      Usuń
  2. Ile gram masła wychodzi z podanych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w przepisie - około 200 :) Ale wszystko zależy od jakości/tłustości śmietany. Generalnie powinno wyjść między 150 g a 220 g :)

      Usuń
    2. W Anglii podobno można kupić nawet śmietanę 48%! Więc z takiej to nawet 300 g pewnie wyjdzie

      Usuń
  3. Ja robiłam z dwóch śmietan 30% z biedronki.Wyszło mi 160 g masła.

    OdpowiedzUsuń
  4. W Anglii nie widziałam takiej tłustej smietany

    OdpowiedzUsuń
  5. Double cream ma ponad 40%

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: