sobota, 31 stycznia 2015

Zapiekanka bawarska

Pyszna, wyrazista zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między innymi piwo :) Zapraszam do pieczenia!


Składniki na 4 porcje:

10 średnich ziemniaków
400 g kiełbasy, w miarę suchej
1 ciemne piwo 
250 g sera żółtego
1 łyżka masła, do wysmarowania naczynia

Beszamel:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz

Mieszanka przypraw:

1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki majeranku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
CZAS MARYNOWANIA: 2 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry o grubości ok. 4 mm. Wkładamy do miski, zalewamy piwem i odstawiamy na dwie godziny na bok. Po tym czasie kiełbasę odcedzamy na sitku.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut - chcemy żeby ziemniaczki trochę zmiękły, ale się nie rozgotowały. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Ser ucieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Przygotowujemy beszamel. w garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy mąkę i smażymy (nie mieszając) przez 2 minuty. Zaczynamy mieszać trzepaczką i cienkim strumieniem wlewamy mleko. Gotujemy i mieszamy, aż beszamel będzie miał konsystencję budyniu i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy gałką muszkatołową, czosnkiem, solą i pieprzem.

4. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Teraz zaczynamy układać warstwy: ziemniaki - kiełbasa - beszamel - ser - mieszanka przypraw - ziemniaki - kiełbasa - beszamel - ser - mieszanka przypraw - ziemniaki - beszamel - ser - mieszanka przypraw. Generalnie powinniśmy tak rozplanować nakładanie składników, aby starczyło nam na 2 warstwy kiełbasy, 3 warstwy ziemniaków, 3 warstwy sera, 3 warstwy beszamelu i 3 warstwy mieszanki przypraw. 

5. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C na funkcji góra-dół. Zapiekankę pieczemy 40 -45 minut, aż zarumieni się z wierzchu. Ja na ostatnie 3 minuty włączyłam funkcję grilla. Wyciągamy i odstawiamy na bok na 10 minut, żeby nasza zapiekanka "odpoczęła". Smacznego!

Uwagi: Tak jak wszystkie zapiekanki, również i ta najlepiej smakuje po całkowitym ostygnięciu i ponownym podgrzaniu :)


2 komentarze:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Koniecznie muszę zrobić kiedyś :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska