piątek, 23 stycznia 2015

Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami lub serem.

Dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na jedną tartę:
1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL*
2 duże słodkie jabłka
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta cynamonu
szczypta mielonego kardamonu (zastąpiłam ziarenkami z nasion)

Masa twarogowa:
100 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 czubata łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 niepełna łyżka mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.

2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm.

3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. 

4. Na ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wykładamy plasterki jabłek. Łyżeczkę cukru brązowego mieszamy z cynamonem i kardamonem i taką mieszanką posypujemy tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)

*z drugiej połowy ciasta przygotowałam tartę z gruszkami.


Przepis bierze udział w akcjach:
Karnawałowe Słodkości!Tarta słodka czy wytrawna?

2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: