piątek, 23 stycznia 2015

Polędwiczka wieprzowa z serem gorgonzola i boczkiem

Kolejna potrawa przygotowana przez mojego Ukochanego :) Pyszna polędwiczka wieprzowa zapiekana z serem gorgonzola, zawinięta w plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam baaardzo :)


Składniki dla 5 osób:
ok. 700 g polędwiczki wieprzowej
100 g sera gorgonzola
5 plastrów surowego boczku
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Marynata:
50 ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
pieprz do smaku

Do podania:
puree ziemniaczane
surówka z selera

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS MARYNOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Polędwiczkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na 10 równych plastrów. Składniki na marynatę łączymy w miseczce. Każdy plaster polędwicy dokładnie w niej obtaczamy i układamy na talerzu. Ściśle zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

2. Polędwiczki przekładamy na suchy talerz (jeżeli została odrobina marynaty, zachowujemy). Na patelni, najlepiej grillowej, rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy polędwiczki z każdej strony do zarumienienia. Wyciągamy na talerz do lekkiego ostygnięcia. Tłuszcz z patelni mieszamy z pozostałą marynatą.

3. Gorgonzolę kroimy na 5 równych plastrów. Układamy na 5 polędwiczkach, przykrywamy pozostałymi 5 i zawijamy ściśle boczkiem, pomagając sobie wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy marynatą z tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki ;) Smacznego! 


Przepis bierze udział w akcji:
Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: