Przepis na prostą w przygotowaniu pastę z tuńczyka i piersi z kurczaka. Najlepiej smakuje z bagietką lub prosto z miseczki ;) Zapraszam do przygotowań!
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
liść laurowy, sól, pieprz
1 puszka tuńczyka (185 g) w sosie własnym
1/2 małego słoiczka delikatnego majonezu (ok. 110 g)
szczypiorek
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piersi z kurczaka umieszczamy w garnku z włoszczyzną, liściem laurowym, szczyptą soli i pieprzem. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości 30 minut. Po tym czasie kurczaka wyławiamy i odstawiamy do ostygnięcia, a zawartość garnka wyrzucamy.
2. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i umieszczamy w dużej misce. Ostudzonego kurczaka bardzo drobno siekamy, wkładamy do tuńczyka. Dodajemy majonez i bardzo dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Smacznego! :)
Uwagi: Najlepiej smakuje na następny dzień.
Taką kolację bym teraz z chęcią zjadła :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
mm pychotka! dodałam od siebie kilka oliwek zielonych bez pestek. rewelacja :) juz mam pomysł, że można do niej dodać jeszcze por może jajko? Na pewno coś będę kombinowała ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :) :) Jajko to fajny pomysł, takie połączenie pasty jajecznej i tej :)
Usuń