sobota, 10 stycznia 2015

Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski


Składniki dla dwóch osób:
2 filety z tuńczyka
pieprz cytrynowy

Ptysie:
1/2 szklanka wody
50 g masła
1/2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
spory pęczek natki pietruszki

Sos holendreski:
2 żółtka
50 g masła
1 łyżka soku z cytryny
biały pieprz
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej. Go garnka wkładamy masło, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, wrzucamy posiekaną  pietruszkę, wsypujemy mąkę i bardzo szybko mieszamy, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Odstawiamy do przestygnięcia.

2. Teraz przygotujemy sos. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny. Masło rozpuszczamy w garnuszku i nie przestając ubijania dodajemy stopniowo do jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, lekko wysmarowaną tłuszczem. Steki z tuńczyka myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.

4. Na talerz wykładamy filet z tuńczyka, polewamy przygotowanym sosem i podajemy z ptysiami. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: