Dzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka. Zapraszam do pieczenia! :)
Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami:
500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170 g cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 18%
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
120 ml oleju
100 g suszonych owoców*
Dodatkowo:
80 g drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
masło do wysmarowania formy
mąka do posypania formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W jednej misce łączymy 170 g cukru, sodę, sól i mąkę. W drugiej misce łączymy jajka, śmietanę, olej, jogurt i suszone owoce - dokładnie mieszamy. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników.
2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i zajadamy ;) Smacznego!
*Ja użyłam 50 g rodzynek, 25 g posiekanych moreli, 25 g posiekanych śliwek
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚmietanka ma być słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńJa dałam słodką, taką z kartonika
Usuńja dodaje kwasniejsza.
Usuń