niedziela, 14 grudnia 2014

Baklava

Długo się za nią zabierałam, ale w końcu przyszedł ten dzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna Baklava powinna mieć od 18 do 24 warstw. Przygotowuje się ją z wielu różnych orzechów, jednak najbardziej znana jest z orzechami włoskimi. Ja do swojej dodałam jeszcze migdały :) Poniżej znajdziecie przepis na dwa różne słodkie syropy do ciasta, ponieważ nie każdemu mogą odpowiadać niektóre składniki :) Najlepiej smakuje po 2 dniach. Potrawa inspirowana jest przepisem z bloga 'Gruszka z fartuszka'. Zapraszam do pieczenia!

Składniki na około 15 kawałków Baklavy:

250 g ciasta filo
150 g orzechów włoskich
100 g migdałów
100 g masła, najlepiej klarowanego
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki cukru

Słodki syrop, wersja 1:

1/3 szklanki miodu
1/3 szklanki wody
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)

Słodki syrop, wersja 2:

1/3 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)

Dodatkowo:

posiekane pistacje do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
CZAS PIECZENIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Orzechy drobno siekamy, mieszamy z cynamonem i cukrem, dzielimy na trzy równe części. Ciasto filo docinamy do rozmiarów naszej foremki (ja miałam foremkę 17x30, każdy płat ciasta wystarczyło podzielić na 4 części, wyszły mi 24 kawałki). Masło topimy w garnku.

2. Foremkę, w której będziemy piec Baklavę, smarujemy roztopionym masłem przy pomocy pędzelka. Kładziemy pierwszy płat ciasta i smarujemy cienko masłem. Kładziemy kolejny i smarujemy masłem... i tak osiem płatów.

3. Ósmy płat smarujemy masłem, wykładamy pierwszą część orzechów, układamy kolejne dwa płaty ciasta, każdy smarując masłem. Wykładamy drugą część orzechów. Znowu układamy dwa płaty (pamiętamy o maśle!) i wykładamy ostatnią część orzechów.  

4. Układamy pozostałe płaty, każdy smarując masłem, również ten na samej górze. Kroimy w kwadraty, romby lub trójkąty (trzeba to zrobić teraz, po upieczeniu już nie da rady). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia.

5. W czasie, gdy nasze ciasto się piecze, przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki na jeden z wybranych syropów umieszczamy w garnku i podgrzewamy, mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. 

6. Ciasto wyciągamy z piekarnika, polewamy dokładnie przygotowanym syropem, posypujemy posiekanymi pistacjami i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy pod przykryciem w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Mmmm... pysznosci) Dziekuje za udziel w akcji))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam juz wiele razy to ciasto, ale troche z innego przepisu, znaczy było wiecej orzechow bo 40 dag i w sumie cały cynamon,a także cukier. Rewelacyjne, polecam tym osobom co lubią trochę inne smaki :-) przepis mialam z tureckiej strony, który przetłumaczyłam na angielski

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham baklavę, ale jeszcze nie robiłam. Ale i ja kiedyś się odważę za nią zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Tak naprawdę jest łatwa w przygotowaniu, trzeba jedynie dużo cierpliwości ;)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska