Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:
2 duże piersi z kurczaka
3 łyżki śliwkowych powideł
3 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 35 MIN
CZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.
2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy.
4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem mięso i podajemy. Smacznego! :)
Dodaję do zeszytu:) śliwki i miód - chętnie spróbuję z kurczakiem...
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz, jaką mam ochotę na ten przepis!!! Uwielbiam połaczenie śliwek z sosem sojowym :)
OdpowiedzUsuń