środa, 3 grudnia 2014

Guacamole i salsa pomidorowa - idealny dodatek do nachosów, tortilli lub pieczywa

Składniki na salsę pomidorową:

1 duży pomidor
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanej kolendry
8 kropli tabasco
1 łyżka drobno posiekanej cebuli

Przygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy, żeby wycisnąć cały sok i pestki - nie będą nam potrzebne. Kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby salsa się "przegryzła". Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :)

Składniki na guacamole:

1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól morska do smaku
5 kropli tabasco
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1 mały drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej kolendry

Przygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny, dokładnie zagniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, i kolendrę, dokładnie mieszamy. Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska