Składniki na drożdżowy świąteczny wieniec:
1 jajko
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru
15 g cukru waniliowego
2 szklanki mąki
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
1 duże jabłko
PRZYGOTOWANIE: 90 MIN
WYRASTANIE: 45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, miękkie masło, szczyptę soli i przygotowany zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce.
3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto wykładamy równomiernie nadzienie i zawijamy od dłuższego boku w ciasny rulon.
4. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formujemy wieniec. Nacinamy ostrym nożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego! :)
Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Moje Ciacho.
Przepis bierze udział w akcjach:
wieniec prezentuje się piękna :) ja jestem fanka cist drożdżowych :) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuń