czwartek, 4 grudnia 2014

Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze

Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!

Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:

2 duże piersi z kurczaka
3 łyżki śliwkowych powideł
3 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA:  MAX. 35 MIN
CZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.

2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy.

4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem mięso i podajemy. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Dodaję do zeszytu:) śliwki i miód - chętnie spróbuję z kurczakiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiesz, jaką mam ochotę na ten przepis!!! Uwielbiam połaczenie śliwek z sosem sojowym :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: