piątek, 21 listopada 2014

Masło orzechowe

Poniżej przedstawiam przepis dla wszystkich orzeszkożerców - na domowe masło orzechowe. Początkowo umieściłam orzeszki w misie automatycznego blendera. W życiu się tak nie umordowałam, a efektów brak! Przełożyłam do kubka i w zaledwie kilka minut dokończyłam mielenie blenderem ręcznym :) Podobno idealnie nadaje się również maszynka do mięsa.


Składniki:
300 g prażonych orzeszków ziemnych
2-4 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Orzeszki umieszczamy w chudym, wysokim naczyniu i przy pomocy blendera ręcznego miksujemy na gładką masę kilka-kilkanaście minut.Na koniec dodajemy cukier puder, sól i miksujemy do połączenia składników. Gotowe! :)

Tak przygotowane masło możemy użyć do smarowania kanapek lub do przygotowania ciasteczek z masłem orzechowym i kawałkami czekolady.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe masło orzechowe :) ja dodaje do orzeszków odrobinę miodu i soli, też jest wtedy pyszne

    pozdrawiam,
    Ania
    http://piqstory.blogspot.nl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód, fajny pomysł. A soli też używam, tylko zapomniałam napisać :D

      Usuń
  2. domowe masło orzechowe jest najlepsze! ale mój blender zawsze dostaje popalić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam masło orzechowe, swojego jeszcze nie robiłam, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuj zrezygnować z cukru na rzecz szczypty soli i... już. Ja miksuję same orzeszki na pastę i dodaję odrobinkę soli. Słodkie masło orzechowe nie brzmi jak masło orzechowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam go na bieżąco i cukier jakoś wyciągnął słoność, wydaje mi się, że troszkę podkręcił smak :)

      Usuń
  5. bardzo proszę o pomoc, wystarczy mały gest Organizuję wysyłanie świątecznych kartek dla syna mojej znajomej chorej na raka. Ich sytuacja jest bardzo ciężka, a Mateuszek powoli zaczyna tracić wiarę w istnienie dobra na Świecie. Przez ogrom nieszczęść zamyka się w sobie, ostatnio mówi tylko o śmierci. Postanowiłam, że chce mu jakoś ulżyć. Jak każde dziecko lubi dostawać niespodzianki. Dlatego proszę tylko o kratkę, by wywołać chociaż przez chwilę na jego buzi uśmiech. https://www.facebook.com/events/820208444702828/?ref=48 Martyna Orkisz

    OdpowiedzUsuń
  6. czy masło domowej produkcji smakuje podobnie jak felix?? pytam bo przymierzam się do pierwszej próby :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że w Feliksie jest jeszcze aromat orzechowy i jakiś barwnik bo dość nienaturalny kolor :) ale w smaku są całkiem podobne, trzeba pokombinować z ilością soli i cukru.

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: