poniedziałek, 24 listopada 2014

Kluski leniwe

Czy jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania!


Składniki dla dwóch osób:

230 g twarogu półtłustego
1/2-3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli

+do podania:
bułka tarta, masło, cukier

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków lub przecieramy przez sitko. W misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki długi rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kluski posypujemy cukrem, nakładamy bułkę. Smacznego! :)


7 komentarzy:

  1. oooo tak! Jestem ich wielką fanką ;D Robię ciut inaczej, ale coś się nie mogę zebrać, żaby dodać przepis :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam kluski leniwe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz w życiu robiłam kluski leniwe. Według tego przepisu wyszły bardzo dobre. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. co do klusek to nie kompletny przepis,brak ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dodaję jeszcze ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny ale dodając ziemniaki to kopytka. No bo jak na słodko je zrobić łącząc twaróg z ziemniakami?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska