Czy jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania!
Składniki dla dwóch osób:
230 g twarogu półtłustego
1/2-3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
+do podania:
bułka tarta, masło, cukier
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków lub przecieramy przez sitko. W misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki długi rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kluski posypujemy cukrem, nakładamy bułkę. Smacznego! :)
oooo tak! Jestem ich wielką fanką ;D Robię ciut inaczej, ale coś się nie mogę zebrać, żaby dodać przepis :p
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam kluski leniwe :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu robiłam kluski leniwe. Według tego przepisu wyszły bardzo dobre. Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę że smakowały :)
Usuńco do klusek to nie kompletny przepis,brak ziemniaków
OdpowiedzUsuńja dodaję jeszcze ziemniaki
OdpowiedzUsuńDziewczyny ale dodając ziemniaki to kopytka. No bo jak na słodko je zrobić łącząc twaróg z ziemniakami?
OdpowiedzUsuń