wtorek, 4 listopada 2014

Klasyczne burgery w wersji mini

Uff, troszkę mnie tu nie było :) A to wszystko przez brak kabelka do aparatu. Na szczęście już się odnalazł i teraz czas nadrobić zaległości. Zacznę od burgerów, które przygotowałam dla mojej rodzinki podczas minionego weekendu. Idealne na przekąskę, lunch lub obiad (wówczas podajemy z porządną porcją frytek). Z podanych składników można przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :)


Składniki na 6 miniburgerów:
6 małych bułeczek maślanych
240 g wołowego mięsa mielonego, najlepiej polędwicy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztatdy
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 duże liście sałaty
2 małe ogórki konserwowe
6 łyżek majonezu
3 plasterki sera tostowego (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mięso łączymy z miodem, musztardą, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy 6 równych kotlecików. Z liści sałaty przy pomocy szklanki wycinamy kółka rozmiaru mniej więcej bułeczki, ogórki kroimy w cienkie plasterki, bułki przekrawamy na pół. Każdy plasterek sera tostowego kroimy na 4 części.

2. Patelnię rozgrzewamy, układamy bułeczki wewnętrzną stroną do patelni i podpiekamy do zbrązowienia. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce (możemy je na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły).

3. Na patelni przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy odrobinę oleju. Kotleciki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.

4. Teraz składamy burgera: Na dolnej części bułki rozprowadzamy pół łyżki majonezu, kładziemy sałatę, dwa kawałki sera, kotlecik, 2 plasterki ogórka konserwowego i górną część bułki, posmarowaną pół łyżki majonezu. Czynność powtarzamy do pozostałych burgerów. Gotowe! :)


2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam takich burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne, tylko stanowczo za mało ;) Zniknęły w 5 minut :)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: