Uff, troszkę mnie tu nie było :) A to wszystko przez brak kabelka do aparatu. Na szczęście już się odnalazł i teraz czas nadrobić zaległości. Zacznę od burgerów, które przygotowałam dla mojej rodzinki podczas minionego weekendu. Idealne na przekąskę, lunch lub obiad (wówczas podajemy z porządną porcją frytek). Z podanych składników można przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :)
Składniki na 6 miniburgerów:
6 małych bułeczek maślanych
240 g wołowego mięsa mielonego, najlepiej polędwicy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztatdy
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 duże liście sałaty
2 małe ogórki konserwowe
6 łyżek majonezu
3 plasterki sera tostowego (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Mięso łączymy z miodem, musztardą, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy 6 równych kotlecików. Z liści sałaty przy pomocy szklanki wycinamy kółka rozmiaru mniej więcej bułeczki, ogórki kroimy w cienkie plasterki, bułki przekrawamy na pół. Każdy plasterek sera tostowego kroimy na 4 części.
2. Patelnię rozgrzewamy, układamy bułeczki wewnętrzną stroną do patelni i podpiekamy do zbrązowienia. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce (możemy je na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły).
3. Na patelni przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy odrobinę oleju. Kotleciki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
4. Teraz składamy burgera: Na dolnej części bułki rozprowadzamy pół łyżki majonezu, kładziemy sałatę, dwa kawałki sera, kotlecik, 2 plasterki ogórka konserwowego i górną część bułki, posmarowaną pół łyżki majonezu. Czynność powtarzamy do pozostałych burgerów. Gotowe! :)
Dawno nie jadłam takich burgerów :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne, tylko stanowczo za mało ;) Zniknęły w 5 minut :)
Usuń