piątek, 17 października 2014

Bigos po cygańsku

Cyganie w swojej kuchni preferują ostre smaki, a większość ze swoich dań zapożyczyli z kuchni hinduskiej i bałkańskiej (i oczywiście odpowiednio zmodyfikowali). Lubią potrawy tłuste oraz przysmaki, które może im zaoferować las. 

Bigos po cygańsku ma niewiele wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania w cygańskich rytmach! :)

"My Cyganie co pędzimy z wiatrem,
my Cyganie znamy cały świat!
My Cyganie wszystkim gramy,
a śpiewamy sobie tak:

Ore, ore sza ba da ba da amore.
Hej! Amore sza ba da ba da.
O muriaty, o szagriaty,
hajda trojka na mienia!"


Składniki (dla 3 osób):

500 g pieczarek
1 duża cebula
1 duża papryka
200 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki pikantnego ketchupu
1/2 szklanki wody
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Pulpeciki:

500 g mielonej wieprzowiny
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Do podania:

gotowane ziemniaki ugniatane z łyżką masła
lub pieczywo

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie zagniatamy i formujemy kuleczki wielkości kęsa. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy nasze pulpeciki. Smażymy, często obracając i mieszając, aż do zarumienienia. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką). Odstawiamy na bok.

2. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w paski a następnie każdy pasek kroimy na 3 części, cebulę kroimy w pióra. W małym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy ocet i wrzucamy pieczarki. Gotujemy 3-4 minuty i odcedzamy. 

3. Pieczarki wrzucamy na tę samą patelnię, na której robiły się pulpeciki. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 5 minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki.

4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką, przykryjcie danie folią aluminiową.

5. Bigos ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, dokładnie mieszamy i podajemy na stół jeszcze parujące. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: