Moja Mamusia mnie rozpieszcza :) Wczoraj przygotowała PATE Z WĄTRÓBEK, TATAR Z ŁOSOSIA i KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW, a dziś uraczyła mnie przepysznym kremem z dyni. Obawiałam się, że będzie mdły, jednak moje obawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie!
Składniki (6 porcji):
1 cebula
2 ząbki czosnku
2,5 kg dyni (średniej wielkości)
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz dla smaku
1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
szczypta imbiru w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
+ do podania:
gęsta kwaśna śmietana, nasiona dyni, koperek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
2. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany (wedle uznania).
3. Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę.
4. Zupę przekładamy do talerzy, posypujemy nasionami dyni i świeżym koperkiem. Smacznego! :)
krem z dyni po prostu najlepszy!! :)
OdpowiedzUsuńmoja Mama też robi mi taki krem, uwielbiam go, bo jest z dyni no i bo przygotowała go Mama.. :-)))
OdpowiedzUsuńWszystko co robi Mama jest najlepsze ;)
UsuńPyszny! Polecam! Ja dodalam jeszcze trochę ostrej papryki :-)
OdpowiedzUsuń