niedziela, 14 września 2014

Weekend u Mamy: Krem z dyni z prażonymi pestkami

Moja Mamusia mnie rozpieszcza :) Wczoraj przygotowała PATE Z WĄTRÓBEK, TATAR Z ŁOSOSIA i KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW, a dziś uraczyła mnie przepysznym kremem z dyni. Obawiałam się, że będzie mdły, jednak moje obawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie!


Składniki (6 porcji):
1 cebula
2 ząbki czosnku
2,5 kg dyni (średniej wielkości)
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz dla smaku
1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
szczypta imbiru w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
+ do podania:
gęsta kwaśna śmietana, nasiona dyni, koperek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy do zeszklenia, uważając, żeby nie przypalić czosnku.

2. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany (wedle uznania).

3. Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę.

4. Zupę przekładamy do talerzy, posypujemy nasionami dyni i świeżym koperkiem. Smacznego! :)





4 komentarze:

  1. krem z dyni po prostu najlepszy!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja Mama też robi mi taki krem, uwielbiam go, bo jest z dyni no i bo przygotowała go Mama.. :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Polecam! Ja dodalam jeszcze trochę ostrej papryki :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: