Weekend powoli za nami, więc pora wracać do domu. Weekend u Mamusi był jak zawsze bardzo udany, przy okazji miałam możliwość skosztowania wielu fantastycznych potraw:) Poniżej podaję przepis na ostatni z nich (dzisiaj i wczoraj pojawiło się ich więcej, zapraszam do przejrzenia :)) - filet z indyka po francusku.
Składniki (5-6 porcji):
1 kg filetu z indyka
1 kg pieczarek
natka pietruszki - pęk
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
1 łyżka masła klarowanego
200 ml gęstej śmietany 18%
500 g makaronu penne
olej, najlepiej arachidowy
oliwa z oliwek
sól, pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy na parę godzin pod przykryciem w chłodne miejsce.
2. Filet z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego (nie zakrywamy!) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę, co 15 - 20 minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
3. Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino i na dużym ogniu odparowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
4. Na talerzach układamy kolejno: makaron, pieczarki, świeżą pietruszkę, a na wierzch filet pokrojony w plastry. Polewamy tłuszczykiem powstałym podczas pieczenia i podajemy. Smacznego! :)
Bardzo apetyczny obiad ;)
OdpowiedzUsuńPyszny,domowy obiad:)
OdpowiedzUsuńmam zamiar zrobić to dziś na obiad :) pochwale się jak mi wyszło
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię :)
OdpowiedzUsuń