czwartek, 18 września 2014

Tarta bolognese

Dzisiejszy przepis może wydawać się odrobinę pokrętny, ale chciałam pokazać, jak przygotować poszczególne partie tarty jednocześnie :) Oczywiście możecie wszystko robić po kolei, ale zajmie to bardzo dużo czasu. Danie smakuje trochę jak pizza, trochę jak lasagne a trochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;)


Składniki na spód:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
4 łyżki wody
100 g zimnego masła

Składniki na nadzienie:
300 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Składniki na wierzch:
1/2 szkl. mleka
3 jajka
40 g parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
1 pomidor

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 - 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Składniki na spód zagniatamy, wygniatamy nim dno i boki tortownicy o średnicy 31 cm i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Tartę nakłuwamy widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut.

2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok. 7 minut), a na koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 

3. W tym czasie nasze ciasto powinno się już zrobić. Wyciągamy je i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni. W misce łączymy ze sobą mleko, jajka, większość parmezanu (odrobinę zostawiamy do posypania) i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy. Pomidor kroimy w plasterki. 

4. Na spód wykładamy mięso, lekko dociskamy łyżką, polewamy jajkami, układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Możemy podać z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego! :)



4 komentarze:

  1. o rany! najlepsza wytrawna tarta jaką dotąd widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze robisz ciasto kruche bez jajka/żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeważnie tak, wydaje mi się że jest ono wówczas bardziej kruche :) Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: