sobota, 20 września 2014

Sernik Oreo

Biało-czarny, pyszny, rozpływający się w ustach sernik, na fantastycznym spodzie z ciastek Oreo :) Przyznam, że to jeden z lepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia!


CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Składniki na spód:
200 g ciastek Oreo (bez nadzienia)
70 g roztopionego masła

Składniki na sernik:
nadzienie ze wszystkich Oreo
700 g twarogu z wiaderka
300 g kwaśnej śmietany 18%
2 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szkl. cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka

Dodatkowo:
100 g ciastek Oreo (bez nadzienia)
truskawki (opcjonalnie)

1. Składniki na spód wrzucamy do blendera i miksujemy na masę przypominającą mokry piasek. Jeżeli nie macie takiego blendera, włóżcie ciastka do woreczka i delikatnie tłuczemy je tłuczkiem do mięsa na proszek, a następnie mieszamy dokładnie z masłem. Masą ciasteczkową wyklejamy dokładnie dno tortownicy o średnicy 23 cm. 

2. Do misy od miksera wbijamy jajka i chwilę miksujemy. Następnie łyżka po łyżce dodajemy twaróg, nadzienie z Oreo, śmietanę 18%,  skrobię, ekstrakt waniliowy i cukier. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Na dolną kratkę stawiamy naczynie żaroodporne z wodą (dzięki temu sernik nie wyrośnie, tylko będzie płaski jak stół- to dzięki parze wodnej, która utrzymuje stałą temperaturę wokół sernika). Na środkową kratkę stawiamy sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy ok. 90 - 100 min. Jeżeli sernik zbytnio się rumieni, zakrywamy go folią aluminiową, uważając, by nie dotykał powierzchni sernika. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy go na  całą noc do lodówki.

4. Pozostałe ciastka Oreo miksujemy na proszek, lub wkładamy do woreczka i tłuczemy najdrobniej jak się da. Ciasteczkowym proszkiem posypujemy dokładnie sernik, na wierzch kładziemy kawałki truskawek. Smacznego! :)






12 komentarzy:

  1. Wspaniały sernik ,piękna owocowa dekoracja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki ten, jest bardzo kuszący )

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli z Oreo, to musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tą górną warstwę pokruszonych ciasteczkek należy posypać sernik po nocy w lodówce czy zanim włożymy go do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczkami posypałam dopiero rano, jak sernik był już stężały tak na 100%

      Usuń
    2. Sernik pierwsza klasa spałaszowany w mniej niż godzinę przepis z odnośnikiem do twojej stronki zapodałam na swoim FB, nie miałam jednak dostępu do truskawek wiec ozdobiłam bananami ;) Pozdrawiam .

      Usuń
  5. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=734211839986694&set=a.604036093004270.1073741836.100001936535999&type=3&theater TUTAJ ZDJĘCIE TEGO CO MI WYSZŁO, MOŻE NIE WYGLĄDA TAK APETYCZNIE JAK U CIEBIE ALE FAKT BYŁO WARTE GRZECHU :D POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  6. Dałam naczynie z wodą, a i tak urósł bardzo i popękał, co mogłam zrobić źle? 😞

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: