wtorek, 28 kwietnia 2015

Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina

Kolejna dość skomplikowana, jednak warta zachodu potrawa :) Zainspirowało mnie TO danie, troszkę je zmieniłam. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla dwóch osób:

świeży filet z łososia
odrobina soku z limonki
kilka plastrów limonki
pietruszka do dekoracji

Składniki na winna galaretkę:

200 ml białego wina
20 g białego cukru
10 g żelatyny w proszku
kilka kropli aromatu pomarańczowego

Składniki na mus z foie gras:

100 g foie gras
60 g masła
sól, pieprz

Do podania:

bagietka lub ciabatta

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY


1. Zaczniemy od galaretki: W garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparuje alkohol (czyli po nachyleniu się nad garnkiem, nie będą nas piekły oczy ;) ). Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kilka kropli aromatu, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Formę na 6 muffinek wykładamy folią spożywczą, wlewamy przestygnięte wino i wstawiamy do lodówki na ok 40 minut.

2. Teraz mus z foie gras: Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni Celsjusza. Na dolną półkę stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Foie gras wykładamy na środkową blaszkę. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie przekładamy do wysokiego naczynia, od razu wrzucamy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki mus i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

3. Filet z łososia drobno siekamy, doprawiamy odrobiną soku z limonki. Wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.

4. Na talerze wykładamy po 3 galaretki, na nie kładziemy po około łyżce tatara. Mus wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na tatar. Dekorujemy listkami pietruszki i plastrami limonki. Podajemy z pieczywem. Smacznego! :)


poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Fantazyjna przystawka z kozim serem

Danie jest dość skomplikowane, jednak warte zachodu :) Możecie je przygotować jako niespodziankę dla ukochanej osoby na specjalną okazję. Przepis znalazłam na stronie 'Akademia Kulinarna'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 1 porcję:

1 mała roladka z koziego sera
1 rzodkiewka
1 szczypiorek
1 listek cykorii
1 owoc miechunki
kiełki do dekoracji

Składniki na mus mango:

1 dojrzałe mango
sok z 1/2 limonki
skórka z 1/2 limonki

Składniki na mus marchewkowy:

1 średnia marchewka
20 ml soku z pomarańczy
15 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao
szczypta przyprawy curry

Składniki na orzechy w bezie:

2-3 orzechy pekan lub włoskie
1 białko z dużego jajka
120 g cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY

1. Zaczniemy od musu z mango: mango obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do rękawa do pieczenia i ściśle związujemy na końcach (możemy też zapakować próżniowo). Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Miksujemy na gładką masę z sokiem i skórką z limonki, przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok.

2. W między czasie, gdy mango się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, a następnie blendujemy z cukrem, sokiem z pomarańczy, ekstraktem z czekolady i przyprawą curry. Przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok. 

3. Teraz czas na bezę: białka ubijamy z cukrem na gładką pianę. Orzechy obtaczamy w białkowej piance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 'Suszymy' około 30 minut w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

4. Teraz składamy całe danie: Na talerz wykładamy mus z mango i mus z marchewki. Roladkę kroimy na pół, układamy jak na zdjęciu. Na jedną połówkę wykładamy liść cykorii, a na to rzodkiewkę pokrojoną w plastry. Na drugą połówkę kładziemy szczypiorek i jedną bezę. Drugą bezę kładziemy obok, tak samo jak owoc miechunki. Całość dekorujemy kiełkami (u mnie kiełki rzodkiewki i brokułów). Smacznego! :)

niedziela, 26 kwietnia 2015

Sorbet szampański

Dzisiaj coś tylko dla dorosłych :) Pyszny sorbet truskawkowy z dodatkiem szampana i soku z limonki. Przepis bardzo prosty, a smak fantastyczny :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 6 porcji:

250 g truskawek
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżki soku z limonki
80 g szampana

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Truskawki blendujemy z cukrem i sokiem z limonki na gładką masę. Przecieramy przez sitko, dodajemy szampana, delikatnie mieszamy. Miskę wykładamy folią spożywczą, wlewamy nasz mus i wkładamy do zamrażarki. Chłodzimy. Masę raz na jakiś czas należy "przeczesać" widelcem, aby nie powstały kryształki lodu. Wyciągamy na 10 minut przed podaniem, aby sorbet trochę zmiękł. Smacznego! :)


Akcja lodowa 2015

wtorek, 21 kwietnia 2015

Weneckie ragu z kaczki


Składniki dla 6 osób:

1 łyżka oliwy z oliwek
4 kacze nogi
2 cebule, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, zgniecione
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml czerwonego wina
2x 400 g puszki pokrojonych pomidorów
1 kostka drobiowa, rozpuszczona w 250ml wody
3 gałązki rozmarynu, posiekane liście
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
600 g makaronu paccheri lub pappardelle
szczypta soli
starty parmezan

CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy kacze nogi i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do miękkości przez 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy mąkę i cynamon, dokładnie mieszamy i smażymy ostatnią minutę. Mięso z powrotem wkładamy do garnka, wlewamy wino, puszki pomidorów, bulion z kostki, dodajemy liście laurowe, cukier i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając.

2. Mięso delikatnie wyjmujemy z garnka. Przy pomocy dwóch widelców zdejmujemy skórę, a mięso oddzielamy od kości; mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy 2 łyżki mleka, doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia i już bez przykrycia gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu; pozostawiamy trochę wody z gotowania makaronu.

3. Ciepły jeszcze makaron wrzucamy do ragu, dokładnie mieszamy. W razie potrzemy dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Przekładamy na głębokie talerze, obficie posypujemy parmezanem i podajemy. Smacznego! :)


Przepis pochodzi z magazynu 'Good Food marzec/kwiecień'

PRL od kuchni: Ciepłe lody

Delikatna pianka oblana gorzką czekoladą w wafelku, zwana ciepłymi lodami :) Pamiętacie ten smak? Mi takie lody kupowała Babcia, wtedy mi nie smakowały, ale teraz... Słodki powrót do dzieciństwa ;) Przepis znalazłam na stronie 'Raz a dobrze'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 10 ciepłych lodów:

3 białka
330 g cukru
80 ml soku z cytryny 
40 ml wody
10 wafelków

Składniki na polewę:

150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W garnuszku umieszczamy cukier, sok z cytryny i wodę. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia.

2. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy tak długo, aż piana będzie prawie całkiem sztywna. Nie przerywając ubijania, do białek cienkim strumieniem wlewamy syrop. Ubijamy do całkowitego ostygnięcia masy, czyli ok. 10-15 minut. 

3. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do rożków. Rożki wkładamy np. do kieliszków do wódki, a następnie do lodówki na 15 minut do całkowitego stężenia.

4. W kąpieli wodnej* rozpuszczamy czekoladę, dodajemy olej, mieszamy. Przelewamy do wysokiej chudej szklanki i czekamy aż ostygnie - masa ma być płynna, ale nie ciepła, bo rozpuści nasze lody. Lody zdecydowanym ruchem zanurzamy w czekoladzie, wyciągamy i chwilkę czekamy, żeby nadmiar czekolady spłynął. Ponownie umieszczamy w kieliszkach i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni w lodówce. Smacznego! :)

*Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury - woda nie może dotykać miski. Do miski wkładamy czekoladę i rozpuszczamy, mieszając.



Wiosenne słodkości!Akcja lodowa 2015

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Syllabub na różowym winie z malinami

Kolejna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" i coś czuję, że nie ostatnia :) Dziś przedstawiam delikatny, lekki deser na bazie śmietanki i różowego wina z dodatkiem malin. W sam raz na nadchodzące ciepłe dni. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 2 porcje:

90 ml różowego wina półsłodkiego
40 g cukru
kilka kropel wody różanej
100 ml śmietany 36%, schłodzonej
szczypta soli
125 g malin

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W małym garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodajemy kilka kropli wody różanej (niepełne pół łyżeczki), mieszamy.

2. Śmietanę wraz ze szczyptą soli ubijamy tak długo, aż na powierzchni pojawią się nierówności (powinniśmy przestać ubijać, gdy powstanie gęsty krem, ale jeszcze nie konsystencji masła). Do śmietany łyżka po łyżce dodajemy syrop z wina, za każdym razem dokładnie mieszamy*. Dodajemy połowę malin i delikatnie mieszamy.

3. Krem przekładamy po równo do dwóch salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Deser jest gotowy do spożycia już po 30 minutach. Smacznego! :)

*jeżeli wlejemy do śmietanki zbyt dużo syropu winnego na raz, śmietana zetnie się



Wiosenne słodkości!

niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Pyszne, kwaskowate i baaardzo mięciutkie ciasto drożdżowe :) W przygotowaniu jest dosyć proste, nawet nie musimy brudzić rąk ;) Zapraszam do pieczenia!


Składniki na 1 keksówkę:

25 g świeżych drożdży + 1 łyżka brązowego cukru
1 jajko
1 żółtko
1/3 szklanki cukru brązowego
szczypta soli
50 g masła
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki mleka
250 g mąki pszennej
200 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki
2 łodygi rabarbaru, umyte, pokrojone w 4 cm kawałki

Składniki na kruszonkę:

40 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
30 g schłodzonego masła
1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. Jajko, żółtko, cukier i sól umieszczamy w misie miksera. Miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego łyżkę oliwy; przelewamy do mleka, mieszamy. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka przelewamy najpierw drożdże, potem jajka, a na koniec wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

2. Keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie mieszamy drewnianą łyżką i równomiernie przekładamy do keksówki. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

3. Do ciasta wciskamy kawałki owoców i ostatni raz przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie przygotowujemy kruszonkę: masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier puder, mąkę i śmietanę; rozcieramy w palcach i wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta. 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do przestygnięcia w formie na 15 minut, a następnie wyciągamy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)





Wiosenne słodkości!

Wytrawne muffiny z bekonem, karmelem i popcornem

Nietypowe połączenie słodkiego karmelu ze słonym bekonem, cebulką, serem żółtym i popcornem :) Idealne jako przekąska lub drugie śniadanie. Przepis znalazłam na stronie 'Paleta Smaku'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 12 muffinów:

250 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu do smaku
1 jajko
1 1/3 szklanki mleka lub maślanki
50 g roztopionego smalcu + 1 łyżka
100 g boczku wędzonego w plastrach, drobno pokrojonego
1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana

Dodatkowo:

150 g cukru
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany 36%
50 g gotowego popcornu

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu gdy masa będzie złocista, bursztynowa (Uwaga! podczas robienia karmelu nie mieszamy masy - wymieszanie jej spowoduje zbrylenie się cukru). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i szybko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia/zgęstnienia.

5. W karmelowym sosie  maczamy wierzch babeczek, a następnie zanurzamy w misce z popcornem. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gotowe! :)



Najprostsze wafelki z kolorową galaretką

Dziś przedstawiam przepis na banalne w przygotowaniu wafelki wypełnione masą galaretkową. Ja wybrałam smak truskawkowy i pomarańczowy, ale wybór jest całkowicie dowolny :) Przepis znalazłam na stronie 'Z cukrem pudrem'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 12 porcji:

5 prostokątnych wafli tortowych
250 g margaryny lub masła
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 galaretki w kontrastowych kolorach
1/2 szklanki cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W małym garnuszku rozpuszczamy margarynę (lub masło). Dodajemy cukier i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę (powinna być w temperaturze pokojowej), dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę równomiernie rozdzielamy do dwóch miseczek. Do każdej miseczki wsypujemy galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.

2.  Na blacie rozkładamy folię aluminiową. Na niej kładziemy pierwszy wafel perforacją do góry. Smarujemy połową masy w jednym kolorze. Przykrywamy drugim blatem (ponownie perforacją do góry), smarujemy połową masy w drugim kolorze, przykrywamy trzecim blatem... itd :) Obciążamy książką lub deską, puszkami, kartonami z mlekiem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach wafle kroimy na 12 równych prostokątów. Smacznego! :)


Wiosenne słodkości!

piątek, 17 kwietnia 2015

Wieprzowina z małżami i fasolą w cydrze

Z początku obawiałam się tak niecodziennego połączenia składników, jednak danie okazało się rewelacyjne! Jeżeli chodzi o samą czynność jedzenia, polecam łyżkę i ręce :) Ewentualne nadwyżki mięsa możemy zjeść na zimno jako dodatek do kanapek. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla 3 osób:

1 łyżka masła
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
500 g łopatki wieprzowej
200 ml wytrawnego cydru
2 łyżki octu jabłkowego
500 ml wody
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 jabłko, obrane, wydrążone
2 liście laurowe
1 gałązka tymianku
mały pęczek pietruszki
5 ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru brązowego
500 g małży, wyszorowanych
130 g fasoli z puszki, odcedzonej i przepłukanej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlewamy cydr, wodę, ocet jabłkowy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, jabłko przekrojone na pół, liście laurowe, tymianek, pieprz, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

2. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut na bok. W tym czasie wywar przecedzamy do miski, wygotowane resztki wyrzucamy. Płuczemy garnek i z powrotem wlewamy do niego wywar. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolę i małże. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 3 minuty; po tym czasie pozamykane małże wyrzucamy. 

3. Przy pomocy dwóch widelców rwiemy mięso na kawałki. Wykładamy na talerz, zalewamy bulionem z fasolą i małżami. Posypujemy świeżą natką pietruszki i podajemy. Najwygodniej je się przy pomocy rąk i łyżki. Smacznego! :)


środa, 15 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowo-kokosowe

Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo.


Składniki na tortownicę 19 cm:

160 g masła
200 g cukru brązowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka soli
4 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
120 ml naturalnego jogurtu
400 g marchewki, startej na grubej tarce
400 g mąki orkiszowej (użyłam pszennej)
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone)
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

owoce miechunki do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy przyprawy, sól i jogurt naturalny. Zmniejszamy obroty do minimum i powoli dodajemy marchewkę i skórkę pomarańczy. Miksujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy łyżką.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Do formy przekładamy marchewkową masę, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 h do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, przez pół godziny studzimy w formie, następnie formę ściągamy, a ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch i boki ciasta, a następnie całość dokładnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy owocami miechunki. Smacznego! :)




Wiosenne słodkości!

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Podsumowanie akcji "Babki Wielkanocne 2015"

Na początku chciałam wszystkim podziękować za udział w akcji "Babki Wielkanocne 2015". Razem zebraliśmy aż 180 przepisów! Niestety (albo i stety ;)) nadeszła chwila na podsumowanie oraz wyłonienie zwycięzcy. Myślałam, że gładko pójdzie, ale wybór okazał się naprawdę ciężki! Bardzo żałuję, że nie przewidziałam miejsca drugiego oraz trzeciego - a w zasadzie co najmniej 20, bo właśnie tyle smakowitych babek chodzi mi po głowie od zakończenia akcji. Jednak królowa może być tylko jedna, więc koronę w postaci formy do babki z tuleją z powłoką ceramiczną śr. 25 cm, temp. max 280 oraz książkę kucharską 'DR OETKER. SZKOŁA PIECZENIA' (szczegóły) otrzymuje:




autorstwa: RÓŻOWA PATERA


Wszystkim uczestnikom jeszcze raz dziękuję za wspólną zabawę! :)

PODSUMOWANIE AKCJI 'BABKI WIELKANOCNE 2015'

LISTA PRZEPISÓW DODANYCH DO AKCJI (180 przepisów):

Kluseczki z batatów z palonym masłem

Dziś przedstawiam Wam przepis na kluseczki z batatów z dodatkiem serka mascarpone, podsmażane na palonym maśle z bazylią. Ciekawa propozycja jako dodatek do mięs lub jako osobne danie. Przepis znalazłam na ciekawej stronie o równie ciekawej nazwie 'Pitu pitu slow food' :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 2 porcje:

1 batat o wadze 500 g
2 łyżki serka mascarpone
160-170 g mąki pszennej
1 jajko
sól do smaku
2-3 łyżki masła
4 listki bazylii
świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Batat pieczemy w całości w skórce przez 50 minut. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia na około 15 minut. Z ciepłego jeszcze batata zdejmujemy skórkę (powinna praktycznie sama odchodzić), przekładamy do miski i bardzo dokładnie zgniatamy widelcem na jednolitą masę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2. Do wystudzonego batata dodajemy mascarpone, jajko, mąkę, doprawiamy solą i ponownie zagniatamy widelcem na jednolitą masę. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy. Zwilżonymi w wodzie rękami formujemy kluseczki, wrzucamy do gotującej się wody (możemy to zrobić również łyżką). Gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak, delikatnie przelewamy zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Odstawiamy na bok.

3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy listki bazylii. Smażymy, aż masło zmieni kolor na brązowy. Listki bazylii wyciągamy na talerzyk, a na masło wrzucamy kluseczki (najlepiej partiami) i smażymy ze wszystkich stron, aż na ich powierzchni pojawi się chrupiąca skórka. Przekładamy na talerz, polewamy masełkiem z patelni i podajemy z podsmażonymi listkami bazylii. Smacznego! :)



niedziela, 12 kwietnia 2015

Babciny królik i duszona marchewka

Dziś przedstawiam przepis na królika wg mojej ukochanej Babci :) Przepis przekazany z ust do ust, podawany miarami "trochę", "na oko", "mniej więcej". Niektóre rzeczy pozmieniałam, część dodałam od siebie. Dodałam odrobinę wina, a marchewkę podałam osobno - babcia dusiła królika z pokrojoną już marchewką i podawała go dodatkowo z buraczkami. Wg mnie wyszedł idealnie, mam nadzieję, że Babci by smakowało ;) Zapraszam do gotowania!


Babciny królik dla 3-4 osób (lub 2 baardzo głodnych):

1 tuszka królika o wadze ok. 1,2 kg
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 płaska łyżka słodkiej papryki
sok z 1/2 cytryny
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1/2 cebuli
50 ml białego wina (opcjonalnie)
1 łyżka przyprawy do zup w płynie
2 łyżeczki koncentratu
2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia
2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu)
4 gałązki koperku
1 łyżka oleju
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN + marynowanie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Królika myjemy, osuszamy i kroimy na części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut.

3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy do sosu, zwiększamy ogień i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż mięso będzie ciepłe. Podajemy z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką (przepis poniżej). Smacznego! :)


Duszona marchewka na 3-4 osób:

250 obranej i pokrojonej w kostkę marchewki
3 czubate łyżeczki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżka wody

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Marchewkę umieszczamy w garnku z masłem, posypujemy solą i cukrem, wlewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę octu winnego i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody. Mieszamy tak długo, aż marchewka zgęstnieje. Podajemy na ciepło. Smacznego! :)



sobota, 11 kwietnia 2015

Wiosenny torcik jogurtowo-truskawkowy

Pyszny, mocno truskawkowy torcik, składający się z trzech warstw - truskawkowego musu, jogurtowo-truskawkowej pianki i spodu z musli z dodatkiem... oczywiście truskawek :) Całość obłożona jest chrupiącymi biszkoptami. Z podanych składników przygotujecie torcik o średnicy 19 cm.  Przepis pochodzi z książki 'Cukiernia Lidla'. Zapraszam do przygotowań! 


Składniki na spód:

150 g truskawkowego musli, pokruszonego
1 łyżka cukru pudru
70 g miękkiego masła

Składniki na piankę jogurtowo-truskawkową:

250 g zmiksowanych mrożonych truskawek
200 g jogurtu naturalnego
200 ml śmietanki 30%
60 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
20 g żelatyny + 50 ml wody

Składniki na mus truskawkowy:

200 g zmiksowanych mrożonych truskawek
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 20 ml wody
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

podłużne biszkopciki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI



1. Formę o średnicy 19 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy pokruszone musli, dokładnie mieszamy. Wygniatamy spód przygotowanej formy, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki na 20 minut.

2. W między czasie przygotowujemy piankę jogurtowo-truskawkową. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywną piankę (ja zawsze dodaję szczyptę soli do ubijania). Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury, wkładamy do niej żelatynę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę musu truskawkowego, mieszamy i przelewamy do reszty musu. Bardzo dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki*. Do musu wlewamy jogurt i mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć. do gęstej masy dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie i całość przelewamy na spód z musli. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na godzinę. 

3. Czas na mus: żelatynę zalewamy wodą, sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem, do niego dodajemy zmielone truskawki. Napęczniałą żelatynę, tak jak w punkcie drugim, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżeczki musu, mieszamy, a następnie przelewamy do reszty truskawek. Dokładnie mieszamy*. Tak przygotowany mus przelewamy na zastygniętą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na około godzinę.

4. Gotowy torcik delikatnie wyjmujemy z formy, odwijamy folię i układamy na paterze. Biszkopty ucinamy o około 1-2 cm, obkładamy nimi torcik. Wierzch możemy udekorować owocami, np. kiwi i pomarańczą. Smacznego! :)

* może się zdarzyć, że po przelaniu żelatyny do musu, masa zważy się. Nie jest to koniec świata! Wystarczy całą miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać tak długo, aż grudki znikną, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Dalej postępujemy jak w przepisie.




Wiosenne słodkości!Przepis bierze udział w akcji 'Wiosenne Słodkości!', którą organizuję na stronie Mikser Kulinarny. Zachęcam wszystkich blogerów do zabawy! Wystarczy kliknąć w miniaturkę po lewej, aby przejść na stronę akcji.

To też może Cię zainteresować: