sobota, 22 września 2018

Sałatka z pieczonym serem Camembert - gluten free, LOW FODMAP

Pyszna sałatka z pieczonym camembertem, lekko pikantnym sosem i prażonymi migdałami <3 Danie idealne dla osób na diecie bezglutenowej oraz LOW FODMAP (więcej o diecie dowiesz się TUTAJ). Zapraszam do przygotowań! 


Składniki (2 porcje):

ok. 50 g liści młodego szpinaku, rukoli i botwiny*
20 winogron bezpestkowych
2 łyżki płatków migdałów
Camembert o wadze 200 g

Sos:

1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz


CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ser kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy 12-13 minut.

2. W między czasie na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na bok. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.

3. Na talerze wykładamy liście i winogrona. Ser przekrawamy i delikatnie, ale sprawnie przekładamy na talerze (ser szybko zacznie wypływać ze środka). Całość dekorujemy przygotowanym sosem i płatkami migdałów. Podajemy od razu. Smacznego! :)

* Gotowy mix młodych liści można kupić w Biedronce





1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska