sobota, 29 września 2018

Konfitura z żurawiny

Żurawina jest źródłem cennych witamin, takich jak wit. C, E, B1, B2, B6 i E, a także minerałów: fosforu, jodu, magnezu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Oprócz tego, żurawina bogata jest w kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, proantocyjany, karotenoidy i taniny. Spożywanie żurawiny wspomaga leczenie chorób układu moczowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy, opóźnia procesy starzenia się skóry, łagodzi objawy menopauzy i menstruacji, chroni przed przed rozwojem nowotworów i działa pozytywnie na stan naszych kości. Najzdrowsza jest surowa, świeża żurawina, jednak jest bardzo kwaśna i nie każdemu może przypaść do gustu. Konfitura to inna sprawa - idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, można ją podać również z herbatą w zimne jesienne wieczory :)


Składniki na 2 słoiczki po 250 ml:

500 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
400 g cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Żurawinę wsypujemy do garnuszka (mrożoną należy wcześniej rozmrozić), zasypujemy cukrem i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż owoce puszczą sok (ok. 30 min). Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo wysokim ogniu przez ok 40 minut, często mieszając, aż konfitura będzie bardzo gęsta i kleista.

2. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni Celsjusza. Słoiczki wyparzamy, wycieramy do sucha i wkładamy wraz z zakrętkami do piekarnika na 10 minut.

3. Słoiczki ostrożnie wyciągamy z piekarnika przy pomocy ściereczki, do jeszcze ciepłych przekładamy gorącą konfiturę. Mocno zakręcamy (również przez ściereczkę!), ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska