czwartek, 26 lipca 2018

Burgery z indyka (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)

Przepis na burgera z indyka oparty jest na diecie FODMAP (szerzej o tym, czym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ) i jest odpowiedni nie tylko dla osób na dietach bez glutenu i laktozy, ale przede wszystkim dla tych, którzy cierpią na IBS (szerzej o tym, czym jest IBS przeczytasz TUTAJ). Mój burger jest podwójny jedynie na potrzeby zdjęcia ;) Zapraszam do gotowania! :)


Burgery (4 porcje):

400 g mięsa mielonego z indyka w temp. pokojowej
1 jajko w temp. pokojowej
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

4 bezglutenowe bułki do burgerów (można zastąpić bezglutenowymi ciabattami, które są łatwiej dostępne)*
4 liście sałaty lodowej
4 plasterki pomidora
4 plasterki ogórka konserwowego**
4 plasterki sera cheddar (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej zawartości laktozy, odpowiedni dla diety FODMAP w małych ilościach)
ketchup**
3 łyżki oliwy z oliwek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

* informacja dla cierpiących na IBS: przed zakupem należy sprawdzić, czy w składzie nie ma inuliny. Nawet niewielkie ilości inuliny mogą wywołać objawy IBS
** informacja dla cierpiących na IBS: przed zakupem należy sprawdzić, czy w składzie nie ma cebuli, czosnku oraz innych niedozwolonych produktów.

1. Wszystkie składniki na burgery wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 4 okrągłe kotleciki (jeżeli używamy bezglutenowej ciabatty, kotleciki powinny być podłużne). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotleciki z obu stron, aż będą gotowe w środku (ok. 8-10 minut).

2. Bułki do burgerów/ciabatki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.

3. Spód bułki smarujemy łyżeczką ketchupu, kładziemy plaster sałaty, kotlecik, plasterek sera (opcjonalnie), plaster pomidora i ogórka, górną część bułki smarujemy ketchupem i składamy. Gotowe! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska