sobota, 12 grudnia 2015

Proste ciasto mocno pomarańczowe

Pyszne ciasto z mnóstwem pomarańczowej słodyczy. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia w opałach. Zapraszam do pieczenia!

Składniki na ciasto:

2 małe słodkie pomarańcze
100 g cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 g mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 g cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 jajka
1/2 szklanki oleju

Składniki na lukier:

1 łyżka soku z pomarańczy
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

odrobina kandyzowanej skórki pomarańczy


CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy blendera. Dodajemy cukier i jedną łyżkę kandyzowanej skórki. Miksujemy na gładką masę.

2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, kardamon i imbir. Wbijamy jajka, wlewamy olej i pomarańczową masę. Mieszamy przy pomocy rózgi aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy drugą łyżkę kandyzowanej skórki, mieszamy. Przelewamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

3. W małej miseczce cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy. Lukrem polewamy ciasto, całość posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego! :)




3 komentarze:

  1. z chęcią skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka jest wielkość keksówki ??

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pomarańcze, a to ciasto wygląda cudownie! :D Z chęcią wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska