czwartek, 3 grudnia 2015

Stollen - drezdeński keks świąteczny

Pyszny, aromatyczny i wyjątkowy, świąteczny keks Stollen prosto z Drezna <3 Przepis inspirowany jest keksem ze strony "Kuchnia pełna smaków". Zapraszam do przygotowań!



Składniki (I dzień):

200 g rodzynek sułtańskich
100 g rodzynek luksusowych
50 g płatków migdałów
50 g całych migdałów
300-400 ml rumu

Składniki (II dzień):

40 g smalcu
50 g margaryny
125 g masła
1/3 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka
40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
85 g cukru
8 g cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
2 czubate łyżki kandyzowanej skórki cytryny
200 g masy marcepanowej

Dodatkowo:

100 g roztopionego masła
sporo cukru pudru do obtoczenia

CZAS PRZYGOTOWANIA:
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY

Przygotowania należy zacząć na 3 do 5 tygodni przed Świętami! Z podanych składników przygotujecie dwa małe keksy o wymiarach 24 cm x 8 cm

1. Dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem, umieszczamy w sporej misce wszystkie rodzynki i migdały. Zalewamy rumem tak, aby pokrył bakalie, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy na sitku i odstawiamy na bok.

2. W garnuszku umieszczamy smalec, margarynę i masło. Rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.

3. Do małej miski kruszymy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do spienienia na 15 minut. 

4. W między czasie w dużej misce mieszamy resztę mąki z resztą cukru, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas mieszając dodajemy wyrośnięte drożdże, następnie roztopiony tłuszcz, a na koniec wymoczone w rumie bakalie i kandyzowane skórki. Ciasto wyrabiamy w misce bardzo dokładnie przez 15 minut (nikt nie mówił, że będzie łatwo ;) ), przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 

5. Marcepan dzielimy na dwie części, formujemy dwa podłużne wałeczki. Ciasto uderzamy pięścią, aby je odgazować i ugniatamy przez ostatnie 5 minut. Dzielimy na dwie części, formujemy dwa okrągłe placki o długości keksówek. Na każdy kładziemy po wałeczku masy marcepanowej i zawijamy(zdj. poniżej); wkładamy do keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika.


6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Do piekarnika wkładamy keksówki, od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 40-50 minut. Wyciągamy, odstawiamy lekkiego przestygnięcia na 15 minut, po czym wyjmujemy z keksówek, polewamy połową roztopionego masła i obtaczamy w cukrze pudrze. Po 15 minutach czynność powtarzamy (znów polewamy masłem i obtaczamy cukrem pudrem). odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

7. Gotowe keksy zawijamy bardzo dokładnie papierem do pieczenia i odstawiamy na 3 do 5 tygodni w chłodne miejsce - do garażu, piwnicy, lodówki. Po 3-5 tygodniach wyciągamy i obdarowujemy nimi najbliższych. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska