Dziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015. Zapraszam do przygotowań!
Składniki dla 3 osób:
3 steki z antrykotu wołowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki whiskey
sól morska
świeżo mielony pieprz
Składniki na sos:
200 ml bulionu wołowego
2 łyżki octu balsamico
2 łyżki galaretki jeżynowo-jagodowej*
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
120 g jeżyn + kilka do ozdoby
Składniki na puree selerowe:
3 ziemniaki
1/2 korzenia selera
1 łyżka masła
sól
Do podania:
buraczki lub brokuły
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od przygotowania puree: ziemniaki i seler obieramy i kroimy na równe kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree. Trzymamy w cieple do momentu podania.
2. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Układamy steki i smażymy 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Wlewamy whiskey, a gdy odparuje, dodajemy masło. Natychmiast zdejmujemy z ognia i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści. Steki przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na czas przygotowania sosu.
3. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wlewamy bulion, ocet balsamiczny, dodajemy 2 łyżki galaretki i czosnek. Stawiamy na dużym ogniu i gotujemy, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy jeżyny i dalej mieszamy przez około 4 minuty, aż jeżyny zaczną się rozpadać, a sos zgęstnieje.
4. Na talerze wykładamy puree, kładziemy po 1 steku, posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Całość polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z buraczkami lub brokułami. Smacznego!
* Galaretka firmy Frugo. Można zastąpić jakąkolwiek galaretką o smaku "Owoce Lasu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska