czwartek, 1 października 2015

Zupa nachosowa

Dziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie Październik 2015. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 8 porcji:

6 samych udek z kurczaka
10 średnich pomidorów
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
250 g nachos solonych
3 łyżki cukru
5 łyżek sosu sojowego
1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
200 ml śmietanki 30%
sok z 1 cytryny
świeża kolendra
sól, świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i na rozgrzanej patelni obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia przez godzinę.

2. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, wrzucamy pomidory i smażymy, aż zmniejszą swoją objętość o połowę, zdejmujemy z ognia. Cukier mieszamy z sosem sojowym i kuminem, odstawiamy na bok. Śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny (śmietanka natychmiast powinna zgęstnieć) i też odstawiamy na bok.

3. Z wywaru wyciągamy udka kurczaka. Do garnka wrzucamy pomidory, wędzoną i ostrą paprykę. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy 200 g nachosów. Gotujemy kolejne 10 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.

4. Przy pomocy dwóch widelców oddzielamy mięso od skóry i kości. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy dwie minuty i dodajemy sos cukrowo-sojowy. Smażymy, mieszając, aż sos oblepi mięso. Zdejmujemy z ognia.

5. Na talerze wykładamy kawałki mięsa, nalewamy zupę, robimy po dwa spore kleksy z zakwaszonej śmietany, posypujemy pozostałymi nachosami i liśćmi świeżej kolendry. Gotowe! :)

3 komentarze:

  1. Bardzo oryginalna, może taką ugotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie zupy, ale takiej to jeszcze nie jadłam, zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska