czwartek, 9 lipca 2015

Wegańskie trufle bakaliowe - bez glutenu, bez cukru

Dzisiaj deser, który na pierwszy rzut oka nie dla wszystkich wydaje się kuszący. Ale mam niespodziankę - pomimo braku cukru, trufelki są naprawdę słodkie! Dodatkowo możemy je spożywać praktycznie bez wyrzutów sumienia ;) Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

szklanka migdałów
szklanka orzechów pekan
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki nasion sezamu
2 szklanki daktyli bez pestek
rodzynki do smaku

Dodatkowo:

mielone migdały do obtaczania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę, a następnie odsączamy. Migdały, orzechy pekan i pestki dyni umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na drobny proszek. Mieszamy z sezamem, daktylami i kilkoma rodzynkami lub innymi suszonymi owocami (np goji). Przekładamy do malaksera i miksujemy na w miarę jednolitą masę lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia.

2. Na talerzyk wysypujemy mielone migdały. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w migdałach. Gotowe trufelki przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)


1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska