Poniżej przedstawiam przepis na pyszną tartę z bobem, fetą, dymką i parmezanem. Z podanych składników przygotujecie tartę o średnicy 20 cm dla 4 osób. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Moje Gotowanie. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na spód:
150 g mąki pszennej
1 1/2 łyżki lodowatej wody
100 g masła
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
5 jajek
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
140 g sera feta, pokruszonego
400 g ugotowanego i obranego bobu
2 dymki (zielona część), drobno posiekane
2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
5 łyżek tartego parmezanu
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
oliwa z oliwek do wysmarowania formy
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek i wygniatamy przygotowanym ciastem. Gęsto nakłuwamy widelcem, a następnie zakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Wyciągamy i odstawiamy na bok (piekarnik pozostawiamy włączony).
3. W dużej misce mieszamy jajka ze śmietaną i mąką. Dodajemy pokruszoną fetę, bób, dymkę, miętę i cztery z pięciu łyżek parmezanu; doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszankę wylewamy na upieczony spód, posypujemy ostatnią łyżką parmezanu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy na 30 minut, aby tarta odpoczęła.
4. Tartę kroimy na 4 porcje, wykładamy na talerze, dekorujemy świeżą miętą. Możemy podać z plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska