niedziela, 12 lipca 2015

Szpinakowe ciasto "Leśny Mech"

Bardzo często widuję to ciasto na innych blogach kulinarnych. Pomyślałam, że w końcu przyszedł czas na moją wersję "Leśnego Mchu" :) Nigdy wcześniej nie odważyłam się na jego przygotowanie, bo nie przepadam za szpinakiem. Ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło - ma wyjątkowy delikatny smak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :) Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy 23 cm. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
200 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
180 g mąki tortowej
220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową)
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu

Składniki na masę mascarpone:

250 g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

czarna porzeczka lub jagody

CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z wody. Odstawiamy na bok.

2. Jajka umieszczamy razem z cukrem w misie miksera. Miksujemy na jasną puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy w trzech partiach. Na koniec dodajemy nasionka wanilii i szpinak. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia wszystkich składników. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy.

4. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników.

5. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami. Delikatnie dociskamy i dekorujemy czarną porzeczką. Smacznego! :)




Uczta pod gołym niebem

3 komentarze:

  1. Wow!! Zjadłabym! Mało tego, mam ochotę jeszcze dziś rozmrozić szpinak i upiec to ciacho:) pyszota ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam również zamiast czarnej porzeczki rozrzucić na wierzchu granata, wygląda jeszcze efektowniej a w smaku pyycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie efektowne zielone ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska