Dziś zapraszam na przepyszne, czekoladowo-piwne babeczki z twarożkowym kremem. W konsystencji przypominają bardziej brownies - są zachwycająco mięciutkie i wilgotne <3 Osobiście nie przepadam ani za piwem, ani za babeczkami, ale te skradły moje serce. Przepis pochodzi z książki 'Sezonowe Słodkości - Cupcake Jenna'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 12 babeczek:
125 ml piwa Guinness
125 g masła
30 g gorzkiego kakao
200 g cukru
1 jajko
kilka kropli aromatu waniliowego
70 ml kwaśnej śmietany 12%
110 g mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem:
75 g miękkiego masła
120 g twarożku śmietankowego
400 g cukru pudru
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Piwo i masło umieszczamy w małym garnuszku. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia masła, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy cukier i kakao, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
2. W misie miksera umieszczamy jajko, aromat waniliowy i kwaśną śmietanę. Miksujemy kilka minut. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy piwną miksturę. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i dodajemy w dwóch partiach do masy, cały czas ubijając.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Masę przelewamy do dzbanuszka - dzięki temu łatwiej napełnimy papilotki. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami; do każdej wlewamy masę do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch babeczek po lekkim naciśnięciu będzie wracał do poprzedniego kształtu. Wyciągamy, przekładamy na kratkę do studzenia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Miękkie masło i twarożek miksujemy 2-3 minuty, a następnie dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Kremem dekorujemy wystudzone babeczki. Smacznego! :)
pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuń