piątek, 6 lutego 2015

Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą

Pyszniutkie, mięciutkie, mocno czekoladowe pączki wypełnione Nutellą. A i wyrzuty sumienia są mniejsze, bo pączusie pieczemy, a nie smażymy :) Mnie smakowały baaardzo, jednak w przypadku słodyczy wyznaję zasadę, że moje desery są najmojsze, także musicie je przygotować i sami ocenić ;) Zapraszam do pieczenia!


Składniki na rozczyn:

100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

Składniki na 22 średniej wielkości pączki:

przygotowany rozczyn
350 g mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
szczypta soli
40 g cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
170 miękkiego masła

Dodatkowo:

Nutella do nadziewania pączków
1 dokładnie roztrzepane jajko, do smarowania pączków
cukier puder do posypania lub lukier
mąka do podsypywania
papilotki do muffinków

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
CZAS WYRASTANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Najpierw przygotujemy zaczyn: do mleka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże mocno wyrosną i zaczną dosłownie wychodzić ze szklanki :)


2. Mąkę mieszamy z kakao i solą w dużej misce - w niej będziemy przygotowywać całość :). Jajka ubijamy z cukrem na gładką, błyszczącą, jasną masę (około 10 minut). Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże z pozostałym mlekiem, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy masło i ponownie mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy jajeczną masę -w trzech porcjach, za każdym razem dokładnie mieszając. Całość ugniatamy 10 minut. Ciasto z początku będzie bardzo lepkie, pod koniec ugniatania powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.


3. Po godzinie ciasto powinno być co najmniej podwójnie wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, formujemy kulę i przekładamy na blat porządnie podsypany mąką. Obtaczamy w mące, a następnie ręcznie wygniatamy placek o grubości około 1 cm (nie chudszy).


4. Z ciasta przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy krążki. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę Nutelli. Zaklejamy jak pierogi, a następnie zaklejamy jak sakiewkę. Wkładamy do papilotek łączeniem do dołu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.


4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce układamy połowę przygotowanych pączków w sporych odstępach. Pieczemy 13-15 minut. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!




Karnawałowe Słodkości!

3 komentarze:

  1. Z Nutellą? To ja się piszę!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalne! Wyglądają wspaniale! Bez pączków nie ma karnawału! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie wyglądają pysznie :) Z nutellą muszą takie być. W przyszłym tygodniu i ja planuję upiec pączki, bo za tymi tradycyjnymi smażonymi nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska