czwartek, 5 lutego 2015

Penne Carbonara

Przepis mojego Ukochanego na makaron Penne Carbonara :)


Składniki dla dwóch osób:

200 g śmietany 36%
200 g boczku pokrojonego w kostkę
300 g makaronu
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 żółtka, roztrzepane
sól, pieprz
parmezan do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Wlewamy śmietanę, gotujemy, mieszając, przez około 5 minut. Dodajemy roztrzepane żółtka, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy jeszcze ciepły makaron. Przesmażamy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a makaron będzie nim oblepiony. Przekładamy na głębokie talerze i posypujemy tartym parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Carbonarka palce lizać :) U mnie też się ostatnio pojawiła. Też robię wersję niewłoską i baaardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest moja ulubiona wersja :) We włoskich knajpach zawsze coś tam mi nie pasuje w tej carbonarze, a taką domową to mogę jeść co drugi dzień ;)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska