środa, 11 lutego 2015

Currywurst, czyli przysmak kuchni niemieckiej

Przepis na niemiecki "fastfood", czyli kiełbaski w pomidorowym sosie curry. W Berlinie knajpki z tym przysmakiem można znaleźć właściwie na każdej ulicy. Ja jem za każdym razem, gdy tam jadę :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Przepis znalazłam na stronie 'Kulinarne Inspiracje'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla dwóch osób:

4 małe kiełbaski (użyłam chudych śląskich)
1 łyżka oleju
1 mała cebula, pokrojona w piórka
200 ml ketchupu (3/4 szklanki)
100 ml wody
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka miodu
1/2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
1 łyżka przyprawy curry
szczypta pieprzu cayenne

Dodatkowo:

curry do posypania potrawy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy aż do zeszklenia, około 5 minut. Dodajemy koncentrat, wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ketchup, miód i ocet, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayenne i 1/2 łyżki sosu Worcestershire (nie jest konieczny, ale pozostawia ciekawy posmak).

2. W między czasie na patelni porządnie przesmażamy kiełbaski - muszą być złociste i chrupiące.

3. Na półmisek wykładamy przygotowany sos, na niego kładziemy kiełbaski, a całość posypujemy od serca przyprawą curry (ja dodałam 4 szczypty, więc coś około 2 łyżeczek). Podajemy z chlebem lub frytkami. Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Świetny jest ten Twój sosik. Ja dodatkowo połączyłem go z makaronem orkiszowym akurat z Makaronów Polskich i wyszedł rewelacyjnie. Wszyscy w domu zachwalają moje danie a to przecież było możliwe dzięki Twoim przepisom :) Jeszcze raz dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dodanie smakowitego przepisu do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i smaczne danie, niemiecka klasyka kuchnii, znów poczułem się jak w Berlinie :) Zrobiłem je z grilowanymi kiełbaskami i ćwiartkami ziemniaków pokrapianymi oliwą i miodem i ziołami prowansalskimi, pycha... Polecam. Dziękuje za wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Olbrzymi sukces kulinarny. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja daję jeszcze ocet balsamiczny, prze co sos jest ciemniejszy i ma bogatszy smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro sprawdze czy przepis jest dobry. Pozdrowienia z Mazur

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska