sobota, 13 grudnia 2014

Tarta karmelowa z orzechami


Składniki na spód:

2 łyżki śmietany 30% lub 36%
1 żółtko
200 g mąki pszennej
40 g cukru
110 g zimnego masła
szczypta soli


Składniki na nadzienie:

2 szklanki różnych orzechów
1 łyżka miodu
1 1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 90 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 2-3 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód mieszamy i zagniatamy szybko, jedynie do połączenia składników. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

2. Ciasto odwijamy z folii i wygniatamy nim tortownicę 24 cm: dno i boki do ok. 1/3 wysokości. Ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut.

3. W tym czasie orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia (mi to zajęło 10 minut). Przesypujemy do miski, mieszamy z miodem i odstawiamy na bok.

4. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub grochem (dzięki temu spód nie wyrośnie). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

5. W czasie gdy nasze ciasto się piecze, zaczynamy przygotowywać karmel. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, wsypujemy cukier puder i karmelizujemy (gotujemy na średnim ogniu, aż cukier zrobi się brązowy - nie mieszamy!). Mi to zajęło 30 minut.

6. Gdy karmel będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietankę i szybko mieszamy, aż do połączenia składników. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy i przelewamy na przygotowane dno. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na 2-3 godziny do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! :)



Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki. 
Od dzisiaj mój blog można znaleźć również tutaj:

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, grt idealnie upieczonego kruchego ciasta,nie zawsze wychodzi dodatkowo pieczone z ,,farszem'' ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sekret tkwi w jak najmniejszym dotykaniu ciasta rękami, żeby go zbytnio nie rozgrzać. Ja sobie do tego kupiłam taki specjalny nóż z kilkoma ostrzami, dzięki temu ciasto dotykam rękami dosłownie kilka minut :) A podczas pieczenia, no to najważniejsze żeby spód był dobrze zarumieniony przed wyłożeniem "wnętrzności" :)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska