Składniki na spód:
2 łyżki śmietany 30% lub 36%
1 żółtko
200 g mąki pszennej
40 g cukru
110 g zimnego masła
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
2 szklanki różnych orzechów
1 łyżka miodu
1 1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%
szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 90 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 2-3 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód mieszamy i zagniatamy szybko, jedynie do połączenia składników. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
2. Ciasto odwijamy z folii i wygniatamy nim tortownicę 24 cm: dno i boki do ok. 1/3 wysokości. Ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut.
3. W tym czasie orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do zarumienienia (mi to zajęło 10 minut). Przesypujemy do miski, mieszamy z miodem i odstawiamy na bok.
4. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub grochem (dzięki temu spód nie wyrośnie). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
5. W czasie gdy nasze ciasto się piecze, zaczynamy przygotowywać karmel. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, wsypujemy cukier puder i karmelizujemy (gotujemy na średnim ogniu, aż cukier zrobi się brązowy - nie mieszamy!). Mi to zajęło 30 minut.
6. Gdy karmel będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy śmietankę i szybko mieszamy, aż do połączenia składników. Wsypujemy orzechy, znów mieszamy i przelewamy na przygotowane dno. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na 2-3 godziny do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! :)
Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki.
Od dzisiaj mój blog można znaleźć również tutaj:
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, grt idealnie upieczonego kruchego ciasta,nie zawsze wychodzi dodatkowo pieczone z ,,farszem'' ;/
OdpowiedzUsuńSekret tkwi w jak najmniejszym dotykaniu ciasta rękami, żeby go zbytnio nie rozgrzać. Ja sobie do tego kupiłam taki specjalny nóż z kilkoma ostrzami, dzięki temu ciasto dotykam rękami dosłownie kilka minut :) A podczas pieczenia, no to najważniejsze żeby spód był dobrze zarumieniony przed wyłożeniem "wnętrzności" :)
Usuń