Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam 3 pierożki i jestem najedzona :)). Do pierożków zrobiłam sos majonezowo-jogurtowy z kolendrą, ale możecie je podać z sosem czosnkowym lub w ogóle pominąć - i tak są wyśmienite :)
Danie klasycznie przyrządza się z jagnięciną, ale możecie je również przygotować z mięsem wołowym lub drobiowym. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na ciasto do 12 pierożków:
400 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju arachidowego
14 g świeżych drożdży lub 7 g instant
180 ml wody
Składniki na nadzienie z jagnięciny:
500 g jagnięciny, drobno posiekanej lub mielonej
1 cebula, drobno posiekana
1 łyżka orzeszków pini
1/2 łyżeczki mięty
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
kilka główek goździków, zgniecionych
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju arachidowego
Składniki na sos z kolendrą:
1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
odrobina soku z cytryny
świeżo mielony pieprz do smaku
sól do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS WYRASTANIA CIASTA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczniemy od przygotowania sosu, ponieważ musi on najdłużej poleżeć w lodówce, żeby się przegryźć. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy i wstawiamy do lodówki.
2. Teraz przygotujemy ciasto. Do szklanki wlewamy letnią wodę, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników na ciasto umieszczamy w misce, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą gładką masę przez co najmniej 10 minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Podczas gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Suchą patelnię porządnie rozgrzewamy, wrzucamy orzeszki Pini i prażymy przez kilka minut. Przesypujemy na talerz. Teraz wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy około 1 minutę, aż puszczą aromat. Dodajemy jedną łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy orzeszki i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy placek wykładamy trochę farszu, dokładnie zaklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut do ponownego wyrastania.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza, wkładamy pierożki i pieczemy 11-13 minut do zbrązowienia. Wyciągamy, przekładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem, sosem czosnkowym, lub same. Smacznego! :)
Myślę, że zrobię.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie.