środa, 26 listopada 2014

Pyszne kajzerki

Faza na pieczywo dalej trwa! Była już chałka i ciabatta, przyszedł czas na bułeczki. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z pewnością przygotuję je w Święta :) Przepis znalazłam na stronie Jem co umiem. Zapraszam do pieczenia!

bułeczki pszenne drożdżowe 'kajzerki'

Składniki na 8 pszennych bułeczek:

3 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 500)
1 jajko
6 g drożdży instant lub 12 świeżych*
3/4 szklanki ciepłej wody (NIE gorącej)
1 1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE: 20 MIN
WYRASTANIE: 115 MIN
PIECZENIE: 16-19 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W misce łączymy wszystkie składniki, zagniatamy przez chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy na kilka minut, żeby "odetchnęło". Następnie wyrabiamy przez minimum 5 minut (a najlepiej 10 :)). Wyciągamy ciasto na chwilę z miski; miskę smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, wkładamy ciasto z powrotem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.



2. Ciasto wyciągamy na podsypany odrobiną mąki blat, kroimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy placek, następnie zawijamy krawędzie do środka (zdj. poniżej), dokładnie zalepiamy i kładziemy łączeniem do dołu, wierzch nacinamy bardzo ostrym nożem. 


3. Blaszkę, na której będziemy piec nasze bułki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Układamy nasze bułki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni. Bułki pieczemy 16-19 minut to zarumienienia. Studzimy na kratce. Ja nie wytrzymałam i dwie bułeczki zjadłam jeszcze ciepłe ;) Smacznego!

*Jeżeli używamy świeżych drożdży, należy najpierw przygotować zaczyn z części naszych składników - do ciepłej wody dodajemy łyżkę mąki i cukier, kruszymy drożdże i odstawiamy na 10-15 minut. Dosypujemy resztę składników i postępujemy wg. przepisu.




9 komentarzy:

  1. Dziś na pewno je zrobie i napisze co mi wyszlo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogłem się powstrzymać, i upiekłem te bułeczki. Przepis rewelacyjny - jeszcze ciepłe znikały z blachy. Uważać trzeba tylko przy pieczeniu, u mnie po 16 min. już miały dość, ale wiadomo każdy piekarnik jest indywidualny :).
    Dzięki za przepis!, zapisany i będzie powtarzany :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogłem się powstrzymać, i upiekłem te bułeczki. Przepis rewelacyjny - jeszcze ciepłe znikały z blachy. Uważać trzeba tylko przy pieczeniu, u mnie po 16 min. już miały dość, ale wiadomo każdy piekarnik jest indywidualny :).
    Dzięki za przepis!, zapisany i będzie powtarzany :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Robilam wszystko wedlug niego tylwe tylko że byleczki wyszly bardzo male bo nie uroslo mi ciasto i nie rozumiem dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z drożdży instant, czy świeżych? Być może było ciastu za zimno, ja zawsze stawiam przy gorącym kaloryferze. Nie wiem czemu się nie udało :(

      Usuń
  5. Chyba w przepisie się zadomowiliśmy :), drugi raz upiekłem, rewelacja!, przez inną mąkę szybciej doszły w piekarniku :). Mimo wszystko, sugeruję świeże drożdże - ja osobiście w proszku nie uznaję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły pyszne :) pirwszy raz udalo mi sie zrobić takie bułeczki! Dzięki za przepis , pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska