I znowu ciasteczka :) Pomysł na te dwukolorowe cudeńka znalazłam na stronie 'Obiad gotowy!'. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na dwie blaszki ciasteczek maślanych:
2 szklanki mąki pszennej
120 g masła
1 duże jajo
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2-1 łyżka kakao
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo pierwszą szklankę mąki, a następnie wyłączamy mikser, wsypujemy resztę mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Od ilości kakao zależy intensywność koloru, ja dodałam pół łyżki. Oba ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Ciasta wałkujemy dosyć cienko, wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a po środku każdego kółka wycinamy gwiazdki. Kółka przenosimy na papier do pieczenia i do każdego wkładamy gwiazdkę w innym kolorze.
3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasteczka pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce i zajadamy :) Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach:
zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych
OdpowiedzUsuńSą niesamowicie urocze :)
OdpowiedzUsuńMmm :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń