Pamiętacie z dzieciństwa pajdę chałki z masłem lub dżemem? Ja sobie właśnie dzisiaj przypomniałam i zapragnęłam jej NATYCHMIAST! :) Najgorsze było oczekiwanie, gdy leżała już na kratce do studzenia i była zbyt gorąca, żeby ją pokroić :) Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na chałkę o wadze 0,9 kg:
550 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
1 jajko
40 ml mleka
80 ml wody
60 g masła
4 łyżeczki cukru
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
+1 jajko do smarowania
CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 140 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Do szklanki wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, po środku robimy dziurę, wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę, pokrojone w drobną kostkę masło i przygotowane drożdże. Mieszamy i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
2. Ciasto wykładamy na stolnicę, Formujemy gruby wałek i kroimy go na 5 równych części i formujemy z nich cienkie wałeczki. Wałki łączymy na górze i zaczynamy wyplatanie: skrajnie lewy wałek przekładamy do środka nad dwoma sąsiadującymi wałkami, teraz skrajnie prawy wałek przekładamy do środka nad dwoma sąsiadującymi wałkami, teraz skrajnie lewy... itd. aż do końca (zdj. poniżej, w razie wątpliwości proszę pisać w komentarzach, spróbuję to jaśniej wytłumaczyć :)). Końce podwijamy, chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Chałkę smarujemy lekko rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka. Składniki na kruszonkę zagniatamy między palcami, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
4. Wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, miodem lub twarożkiem :) Smacznego!
Wygląda przepysznie ! muszę spróbować ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńTotalna porażka. nie dość że za mało wody w przepisie i ciasto nie chce się zagnieść to po upieczeniu kamień. do tego mało słodkie jak na chałke. oczywiście dodałam extra wodę bo nie byłabym w stanie tego dokończyć ale jestem bardzo zawiedziona.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi to słyszeć, ja użyłam dokładnie tych ilości płynów i ciasto bardzo ładnie się zagniotło i formowało (jak na zdjęciach), a po upieczeniu było bardzo mięciutkie....
UsuńCzy użyła Pani tej samej mąki?
Usuń