Wczoraj pierwszy raz w życiu miałam przyjemność wziąć udział w Warsztatach Kulinarnych w Culinary Atelier by Roszak. Z początku byłam lekko onieśmielona, ale po chwili czułam się jak u siebie w domu. Zostałam ciepło przywitana przez Szefa Kuchni i warsztatową klasę. A miejsce warsztatów- bajka! Pracownia kulinarna znajduje się w domu jednorodzinnym w bardzo cichej dzielnicy Poznania. Nie było to surowe wnętrze z restauracyjnymi metalowymi blatami, a przytulna kuchnia z gigantycznym drewnianym blatem roboczym, przy którym mogliśmy wspólnie pracować, dyskutować, żartować, popijać winko, wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi... Na półkach stały dziesiątki talerzyków, foremek, deseczek oraz różnorodne sprzęty kuchenne, z których bez problemu mogliśmy korzystać. Przygotowanymi posiłkami zajadaliśmy się w znajdującym się obok salonie z pięknie zastawionym stołem. Dodatkowo znalazłam się w gronie ludzi, którzy mają takiego samego fiksa jak ja, jeżeli chodzi o robienie zdjęć przed jedzeniem :D Poniżej znajdziecie przepis na jedną z przygotowanych przez nas potraw, czyli MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI oraz kilka dodatkowych zdjęć z tego wspaniałego spotkania kulinarnych wariatów :) Smacznego oglądania!
MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA
Składniki na spód:
300 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyżki cukru
4 łyżki mleka kokosowego
4 łyżki śmietany
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na mus dyniowy:
1 mała dynia
100 g sera ricotta
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
Sok z połowy pomarańczy
PRZEPIS: Szef Kuchni Tomasz Roszak
WYKONANIE: Grupa pozytywnie zakręconych ludzi :)
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Dynię kroimy w półksiężyce, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię, przesmażamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier i smażymy/dusimy około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż z dyni zrobi się papka (nowo zasłyszane określenie: ciapaja :)).
2. W między czasie masło kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny.
3. Mini tarty wyciągamy z zamrażarki, odstawiamy na 5 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut i wyciągamy (nie wyłączamy piekarnika). Dynię zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
4. Do lekko ostudzonego musu dyniowego, łyżka po łyżce, dodajemy ser ricotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :)
~~~~~~~~~~~~~~
ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI
GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ
PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM
uwielbiam dynię! same pyszności!
OdpowiedzUsuńI u mnie dziś dyniowo:)
OdpowiedzUsuń