niedziela, 26 października 2014

Popękane ciasteczka czekoladowe - dla gości, do herbatki, do kawki...

Pyszne ciasteczka z gorzkiej czekolady, obtoczone cukrem pudrem. Mięciutkie w środku i nie za słodkie. Z pewnością będą jednymi z moich ulubionych :) Ciasteczka inspirowane przepisem ze strony Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia! :)


Składniki (na 1 blaszkę ciastek):
150 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukier puder do obtaczania ciasteczek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 260 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI


1. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą i masłem umieszczamy na garnku z gotującą się wodą). Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do średnich, dodajemy cukier, żółtka, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę łyżka po łyżce.

3. Mąkę łączymy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Obroty w mikserze zmniejszamy do małych i stopniowo dodajemy mąkę. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia).

4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę się spłaszczą, wyrosną i popękają. Pieczemy 12-14 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!!! :)




 

17 komentarzy:

  1. smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te ciacha, wyszły Ci idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudownie apetycznie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dlaczego ja ich jeszcze nie zrobiłam?;) już tyle razy planowałam... chyba czas najwyższy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dać znać, jak smakowały! Bo mi bardzo :)

      Usuń
  6. Wyglądają cudownie i pewnie tak też smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują super, przynajmniej mi, bo uwielbiam gorzką czekoladę :)

      Usuń
  7. a ile z podanych składników wychodzi sztuk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 16-20 ciasteczek, zależy jak wielkie kuleczki się robi :) Wyszła mi jedna blaszka ciasteczek trochę mniejszych od orzecha włoskiego

      Usuń
  8. Czy mogę zastąpić mąkę pszenną mąką owsianą?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły SUPER! Pięknie rosły w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska