W związku z tym, że mieszkam w Poznaniu już jakiś czas, uznałam że to dobry moment aby przygotować coś poznańskiego ;) Pyszne, mięciutkie w środku, pulchne pączki posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Z podanych składników wyszło około 30 sztuk, ale połowę zjedliśmy z Ukochanym jeszcze podczas smażenia :) Polecam!
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g masła
250 ml mleka
4 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
olej do głębokiego smażenia
Do podania:
cukier puder lub lukier
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W garnku na średnim ogniu podgrzewamy mleko razem z masłem, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Gdy mleko będzie gorące, zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do ostygniętego ciasta wbijamy kolejno po jednym jajku cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdką".
3. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju przy pomocy pędzelka. Na papier wyciskamy ciasto formując gniazdka o średnicy mniej więcej 7-8 cm. Wycinamy kwadraty z papieru tak, aby każde z gniazdek znalazło się na osobnym kawałku.
4. W garnku porządnie rozgrzewamy olej. Gniadka wrzucamy na rozgrzany olej papierem do góry. Po kilku sekundach papier wyławiamy. Gniazdka smażymy z obu stron aż do zarumienienia (mi to zajęło jakieś 10 sekund z każdej strony). Wyławiamy przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na kratce, aby gniazdka ociekły z tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska