środa, 10 września 2014

Ciastka francuskie z kajmakiem

Z cyklu "deser w 20 minut" (3 min przygotowanie + 17 min pieczenie) :) Pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej z  KRUCHEGO CIASTA MILIONERA, więc postanowiłam połączyć dwa moje ulubione składniki: ciasto francuskie i kajmak. A poza tym dziś lenistwo wzięło nade mną górę i nie byłam w stanie wymyślić nic kreatywniejszego (Na obiad przygotowałam pizzę na gotowym kupnym spodzie!) :) Wykonanie jest banalne - potrzebujemy jedynie rozgrzany piekarnik, ostry nóż i wymienione składniki :) No to zaczynamy!


Składniki: 
1 op. ciasta francuskiego
250 g masy kajmakowej lub mleka skondensowanego*

Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy masę kajmakową, dokładnie rozprowadzamy po całym cieście. Zawijamy z powrotem rulon i kroimy na kawałki grubości 2 cm. Układamy na papierze do pieczenia (kawałek papieru jest w zestawie z ciastem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 17 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

*mleko skondensowane w puszce wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby pokryć całą puszkę. Gotujemy 2-3 godziny. Otwieramy dopiero po całkowitym wystudzeniu!

7 komentarzy:

  1. Kocham kajmak, więc ciastka jak dla mnie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile około wyjdzie takich ,,ślimaków''? ;)

    Agata B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że około 10-15, to też zależy jak grubo pokroimy rulon :)

      Usuń
  3. Akurat po świętach została mi masa kajmakowa i z chęcią zrobię te słodziutkie ślimaczki! :) Pozdrawiam
    food-and-other.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie je wstawiłam do piekarnika, dodałam tylko pokrojonego banana i nieco cynamonu z pieprzem kajeńskim... Eksperyment taki :-)
    15 ślimaków z Lidla, każdy około 2cm wysokości, w tym pierwszy mocno wygnieciony...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wykorzystam przepis na podwieczorek ��

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska