Składniki (dla 4 osób):
4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę
2 cebule, drobno posiekane
1 łyżka oliwy
1 łyżka koncentratu (niekoniecznie)
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
500 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki)
garść świeżej bazylii
klika listków świeżej melisy
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
+ do podania: śmietana 18%
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, oregano i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.
2. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem. Wrzucamy listki melisy i bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany. Do naszego kremu możemy również dodać po 3 kulki sera mozzarella :) Smacznego!
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat leczniczych właściwości melisy, zapraszam na stronę Droga do siebie.
pomidorowy najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńWiadomo ;)
UsuńFajnie, że dodałaś melisę:) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej.
OdpowiedzUsuńDzięki za dodanie mnie do akcji :)
UsuńKolejna pyszna pomidorówka w akcji. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za dodanie do akcji :) :)
Usuń